Κατηγορίες
Πράσινη συνείδηση

Άρθρο Συνεργάτη

Η ανεμογεννήτρια είναι μια αιολική μηχανή που μετατρέπει τον άνεμο από κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η κατασκευή της αποτελείται από μία στήλη κάθετη προς το έδαφος και από μία τουρμπίνα στην κορυφή της. Μικρές ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται για διάφορες εφαρμογές όπως η φόρτιση μπαταριών, για συμπληρωματική ενέργεια σε σκάφη και τροχόσπιτα ή για τροφοδοσία ρεύματος σε πινακίδες. Μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται για παροχή ρεύματος σε σπίτια. Πλήθος τέτοιων ανεμογεννητριών συγκροτούν τα αιολικά πάρκα, που αποτελούν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Πολλές χώρες έχουν κατασκευάσει αιολικά πάρκα, με σκοπό τη μείωση εκπομπής ρυπογόνων ουσιών και την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Κατηγορίες
Τεχνολογία

Εργαλειομηχανές CNC

Η κατασκευαστική τεχνολογία εξελλίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και έχει επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην ποιότητα των κατασκευών, όσο και στην παραγωγικότητα των κατεργασιών. Η αυτοματοποίηση στις εργαλειομηχανές που ξεκίνησε πριν από μερικές δεκαετίες με τα συστήματα CNC, έχει προχωρήσει πολύ με την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού CNC και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ελέγχου, όπως ο οπτικός έλεγχος. Από την άλλη πλευρά, σημαντικές εξελίξεις έχουν υπάρξει στο επίπεδο της μηχανολογίας, και ειδικότερα, στην τεχνολογία των υλικών και των κοτπικών εργαλείων. Το τοπίο στο πεδίο των εργαλειομηχανών CNC έχει αλλάξει σε όλους τους τομείς των κατασκευών, είτε αυτοί αφορούν στη διαμόρφωση τεμαχίων είτε στην κατεργασία ελασμάτων.

Οι φρέζες, μαζί με τους τόρνους, τις πλάνες και τα δράπανα, είναι από τις βασικές εργαλειομηχανές που επιτυγχάνουν διαμόρφωση υλικού με κοπή. Στο φρεζάρισμα, όπως και στη λείανση, ένα κοπτικό εργαλείο με αξονική συμμετρία μπορεί να περιστρέφεται, ενώ το προς κατεργασία αντικείμενο προωθείται αξονικά. Στη φρέζα στον τόρνο και στην πλάνη έχουμε τρεις κινήσεις κατεργασίας κατά τους άξονες Χ,Υ,Ζ. Οι κατεργασίες με τις εργαλειομηχανές διαμόρφωσης τεμαχίων μπορούν να παράγουν επίπεδες επιφάνειες, ελικώσεις, οδοντώσεις, διαιρέσεις κομματιών αλλά είναι δυνατόν να χρησιμεύσουν και για αντιγραφή κομματιών.
Ξεκινώντας από την πιο κλασική εργαλειομηχανή που είναι ο τόρνος, σημειώνουμε ότι η τεχνολογία NC εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον και στους μονοαξονικούς τόρνους.

Κατηγορίες
Τεχνολογία

Νέα Bugatti Centodieci 1.600 PS αξίας €8 εκατομμυρίων!

Η Bugatti αποκάλυψε το νέο και άκρως εντυπωσιακό υπεραυτοκίνητο Centodieci (το 110 στα ιταλικά), για τα 110 χρόνια ιστορίας της μάρκας (ιδρύθηκε το 1909). Παράλληλα αποτίνει φόρο τιμής στο εικονικό supercar της δεκαετίας του ΄90, την EB110, η οποία παρουσιάστηκε το 1991, γιορτάζοντας τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Ettore Bugatti. Συνολικά μόλις 10 Bugatti Centodieci θα κατασκευαστούν, με τιμή εκκίνησης έκαστη στα 8 εκατομμύρια ευρώ συν τους φόρους.

Εξωτερικά η Centodieci διαφέρει σημαντικά από τη Chiron, ενώ συνολικά αναβιώνει σε πολλά σημεία την EB110 σε πιο σύγχρονη εκδοχή. Το χαρακτηριστικό πέταλο – μάσκα είναι λίγο πιο μεγάλο από του προγόνου της, αλλά κατά πολύ μικρότερο από εκείνο της Chiron. Επίσης, οι οριζόντιοι αεραγωγοί στον προφυλακτήρα παραπέμπουν σε εκείνους της EB110. Στη μεσαία κολόνα της Centodieci υπάρχουν αεραγωγοί σαν εκείνους της EB110 SS, το κάλυμμα του κινητήρα θυμίζει και αυτό το αντίστοιχο της παλιάς Bugatti, ενώ το πίσω άκρο με τη μεγάλη αεροτομή, τα LED φώτα, τις τέσσερις απολήξεις των εξατμίσεων και το διαχύτη δημιουργούν ένα σύνολο που προκαλεί σοκ και δέος.

Την κίνηση της Bugatti Centodieci αναλαμβάνει το W16 8.0 λτ. με 4 τούρμπο μηχανικό σύνολο, ισχύος 1.600 ίππων στις 7.000 σ.α.λ., ενώ η θηριώδης δύναμη περνάει σε όλους τους τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου DGS 7 ταχυτήτων. Οι επιδόσεις που προσφέρει στο κατά 20 κιλά πιο ελαφρύ αμάξωμα (σε σχέση με της Chiron) είναι ακαριαίες: 0-100 χλμ./ώρα σε 2,4 δλ., 0-200 χλμ./ώρα σε 6,1 δλ., 0-300 χλμ./ώρα σε 13,1 δλ. και τελική ταχύτητα 380 χλμ./ώρα (ηλεκτρονικά περιορισμένη).

Κατηγορίες
Πράσινη συνείδηση

Ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έτοιμο να σε ταξιδέψει!

Το πρωτότυπο L7e Quadricycle Urban electric Vehicle αποτελεί μια καθαρά ελληνική πρόταση που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Το ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο….

Οι Έλληνες μηχανικοί, μηχανολόγοι και εν γένει όσοι ασχολούνται με θέματα κατασκευής αυτοκινήτων, είναι εξαιρετικοί. Στην πατρίδα μας, που δεν διαθέτει δική της βιομηχανία οχημάτων, η εξεύρεση εργασίας σε αυτόν τον τομέα καθίσταται αδύνατη, για αυτό όσοι θέλουν να εργαστούν στο χώρο αυτό πηγαίνουν στο εξωτερικό και μάλιστα διαπρέπουν σε πολλά εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που μένουν εδώ, ασχολούνται με άλλα αντικείμενα, δημιουργούν πρωτότυπες κατασκευές, ψάχνουν χρηματοδοτήσεις από επενδυτές και δεν χάνουν την ελπίδα τους ότι σε αυτόν τον τόπο κάτι θα αλλάξει, κάποτε.

Ο Ηλίας Σελέκος, βιομηχανικός σχεδιαστής και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, δημιούργησε το πρωτότυπο, ηλεκτρικό όχημα που βλέπετε, σκοπεύοντας να το βάλει σε παραγωγή αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που προανέφερα.

Όσο κατεβάζεις το αρχείο, μπορείς να ακούσεις μουσική…

Κατηγορίες
Πράσινη συνείδηση

Η Οικολογία είναι ευθύνη αλλά… και τρόπος ζωής!

Ο πλανήτης μας αποτελεί ένα τέλειο δημιούργημα του ίδιου του Θεού, ένα πραγματικό θαύμα που χαρίστηκε στον άνθρωπο με την ευθύνη να το φροντίζει! Το φυσικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε για να αποτελέσει το «σπίτι» μας, εφοδιάστηκε με όλα τα απαραίτητα συστατικά που θα κάνουν ιδανική και βιώσιμη τη διαμονή μας!

Ωστόσο, φαίνεται πως ο άνθρωπος δεν συμπεριφέρεται πάντοτε στη φύση με τον τρόπο που της αξίζει. Ο πλανήτης εκπέμπει «sos» κι εμείς οφείλουμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στη διάσωσή του και κατ΄ επέκταση στη δική μας επιβίωση!

Η οικολογία είναι:

  • Ευθύνη
  • Πολιτισμός
  • Παιδεία

Η οικολογία μεταμορφώνει τα πάντα

Οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στις περισσότερες ηπείρους έχουν ως πηγή έμπνευσης την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και προβάλλουν το αίτημα για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η οικολογία αλλάζει την ζωή των παιδιών μας….

Όμως, πέραν αυτής της παγκόσμιας πραγματικότητας, η οικολογία έχει καταστήσει αμφιλεγόμενα και συζητήσιμα δεκάδες θέματα της καθημερινής μας ζωής, μετατρέποντάς τα σε αντικείμενα διαμάχης: την άμετρη κατανάλωση κρέατος, την κακοποίηση των ζώων, τη χρήση παρασιτοκτόνων, τις εξορύξεις, τα πλαστικά μιας χρήσης, την αποδάσωση, τη ρύπανση των ωκεανών και πολλά άλλα. Σήμερα η ατζέντα είναι γεμάτη με θέματα που κάποτε απασχολούσαν κάποιους «γραφικούς οικολόγους» ή ορισμένα περιθωριακά «πράσινα» κόμματα.